onsdag 1. juli 2015

Litt fakta om Montreal og omegn



Det er ikke alltid en tenker over det, men Montreal ligger på en øy som er omtrent 5 mil lang og 1,5 mil bred.  Arealet er ca 500 km², dvs bare litt større enn Andøya!  Øya består av Montreal by med  1,75 millioner innbygger (2014) og mange forskjellige kommuner spredd utover spesielt i øst og vest. På hele øya bor det tilsammen omtrent 2 millioner mennesker og tar man med de nærmeste områdene på fastlandet, så er det tilsammen i overkant av 4 millioner mennesker som har Montreal som "sin" storby.  Øya ligger midt i St.Lawrence elva med broer til fastlandet på begge sider.

I 2002 ble Montreal by og de 27 kommunene på øya slått sammen til en storkommune.  Men en stor protestaksjon og noen ivrige politikere på jakt etter stemmer, gjorde at i januar 2006 fikk de kommunene som ønsket det løsrive seg igjen, og i dag er det derfor 15 kommuner på øya, inkludert Montreal by.  De kommunene som løsrev seg, må likevel betale en liten skatt til Montreal for bruk av tjenester.

Montreal er den tredje største byen i Canada og den største byen i provinsen Quebec.  Men det er ikke hovedstaden i provinsen, for det er det Quebec city som er.  For spesielt interesserte kan jeg jo fortelle at det er den 9. største byen i Nord Amerika.

Offisielt språk i byen er fransk og det er verdens neste største fransktalende by, kun Paris er større. I praksis er det en av de mest bilinguale byene i Canada.  Over halvparten av alle som bor her snakker både fransk og engelsk og omtrent 30% har et tredje språk i tillegg.  Så du vil fint kunne klare deg her på engelsk, men lær deg gjerne noen franske ord og fraser når du først er her.  Språklovene gjør at all skilting skal være på fransk, og der det også er engelske skilter, skal de franske være størst.

Montreal var historisk sett handelshovedstaden i Canada, men på 70-tallet var det en del opptøyer i forbindelse med fransk / ikke-fransk og separatistbevegelsen kunne være temmelig brutal, så da flyttet opptil flere store selskaper ut av byen og til Toronto som da overtok mye av Montreals rolle. Montreal ble en fattigere by og veksten gikk mye saktere enn i mange andre byer.  I 1976 var byen vertskap for Olympiske sommerleker som var et gedigent underskuddsforetak.  Til gjengjeld har de vært kjempeflinke med etterbruken av anleggene som ble bygget til OL, ingen av dem har blitt drevet med underskudd.

Byen er fremdeles en viktig by når det gjelder handel og utvikling og den er vertskapsby for mange internasjonale kongresser, messer etc.  Den er også kåret til verdens 8.beste universitetsby.

Om sommeren kan det være varmt og fuktig.  Gjennomsnittstemperaturen i juli er 26 grader, men det kan fort komme oppi 30 grader som føles enda varmere pga luftfuktigheten. Gjennomsnittstemperaturen i januar er ca 10 minus, men det kan lett bli mye kaldere.  Vinden gjør at det føles enda kaldere.  Stort sett kan vi si at det er skikkelig sommer og skikkelig vinter.  Høsten er vanligvis mild og fin, og september gjerne som en god norsk sommer. Våren er også for det meste mild og fin, men kan fort ha store temperaturforskjeller fra dag til dag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar