torsdag 25. juni 2015

Den store fikse-dagen, praktiske ting

I dag har vi hatt den store fikse-dagen, mye som skal ordnes når en skal være på ferie en stund.


Først måtte vi ha en kartbok, det er viktig for oss som går og går og går uansett om vi kommer til døra eller andre steder.  Montreal er en by til å gå i, ta på go'skoene, på med ryggsekken (og nei, det er ikke bare nordmenn som bruker sekk), fram med kartet og klar, ferdig, gå! Denne er kjøpt på Canadian Tire på Place Alexis Nihon. 

Det neste som skulle ordnes var Metrokort.  Skal du være en stund eller kjøre mye metro og buss kan det hende at det lønner seg å kjøpe et Opuskort.  Kortet koster 6 $ og du kan fylle det opp med 1, 2 eller 10 enkeltbilletter, kveldsbruk, weekendbruk, en dag, tre dager, for en uke (gjelder fra mandag til søndag) eller for en måned (kalendermåned).  1 og 2 billetter, kveldsbruk, weekendbruk, en dag og tre dager kan du også få på et Occasional card, så det trenger du ikke å kjøpe Opuskort for å få.

Opuskortene er gyldige i 4 år, så om du har tenkt deg tilbake innen den tiden, så ta vare på dem. (Og de kan faktisk byttes inn gratis selv etter 4 år fant vi ut i dag) Vi hadde kort fra før, så det var bare å få fylt dem opp med enkeltbilletter som vi klarer oss med fram til søndag og så fyller vi på pr uke etter det.  Kortene kan kjøpes i luka på alle metrostasjoner og så kan de fylles opp i automater på alle stasjoner. Der kan du bruke cash eller kort.

Husets tenåring ville klippe seg, og hun ville gå på den frisørsalongen som hun brukte da vi bodde her, og der ble det jammen meg gjensyn med hennes (og resten av familiens) frisør også, selv om det ikke var hun som klippet henne i dag.  Folk her borte er utrolig gode til å kjenne deg igjen, selv om det er flere år siden sist. Ganske imponerende, for jeg tror ikke at vi er så bemerkelsesverdige, vi er vel ganske gjennomsnittlige vil jeg tro.

Mens vi var og fikk klippet håret, dro mannen i familien videre for å fortsette sin del av fikse-dagen. Det neste var kontantkort til mobiltelefonene våre, eller pre-paid plans som det heter her borte.  Det kan det faktisk være vanskelig å få til for du må ha en canadisk bankkort / kredittkort for å få registrert planen. Vet ikke om det finnes noen måte å omgå akkurat det på. Godt av vi fremdeles har våre.


Det neste var Bixi. Vi bestemte oss for å kjøpe Bixi-medlemskap sånn at vi har sykler tilgjengelig den tiden vi er her. Bixi er bysykkelsystemet de har i Montreal. Syklene står spredd rundt i byen i sine spesielle stasjoner og du kan tegne et medlemskap som varer en stund eller du kan betale for 24 timer, 72 timer eller en vei. Medlemskapet må du ordne med Bixikontoret, korttidsleie kan du ordne selv på en Bixistasjon når du tar ut sykkelen.

MEN - selv om du leier en sykkel i 24 timer, betyr ikke det at du kan ha den i 24 timer.  Systemet er beregnet på korttidsykling, så du tar ut en sykkel, sykler og setter den fra deg igjen innen 30 minutter. Som medlem kan du bruke den i 45 minutter.  Deretter må du vente 5 minutter før du kan ta ut en ny sykkel på den stasjonen du setter den fra deg.  Ikke hør på lokale ikke-bixi-brukere som sier at selvfølgelig kan du ha den lenger, du har betalt for 24 timer. Det kan koste deg dyrt.  Sett deg godt inn i reglene og sykle i vei.  Det er et kjempekjekt system når man bare her lest "bruksanvisningen" godt nok.  Det er ikke vanskelig heller.



Dagens siste, men ikke minste oppdrag var å gå på Turistinformasjonen for å hente en bunke med brosjyrer.  Du kan finne det du trenger selv, eller du kan henvende deg til informasjonsdisken så får du hjelp om du trenger det.



Turistinformasjonen Down Town ligger på Rue Peel, rett sør for  Rue Ste.Cathrine.  Her er det også toaletter og en liten cafe i kjelleren, suvernirbutikk og salg og informasjon om turer i og utenfor Montreal.


Da er det bare å slenge beina høyt opp og begynne å lese og finne ut hva vi skal bedrive resten av ferien med!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar