onsdag 27. juni 2018

I dag skal du få være med oss på tur til Little Italy!


Vi har sett på værmeldingen nå, eller ikke bare nå, vi følger alltid godt med på den når vi er her, enten det er sommer eller vinter. Været er nydelig nå, rundt 24-25 grader, lav luftfuktighet og bra luftkvalitet - det er sånne dager vi bør bruke til å gå "gatelangs". Allerede fra i morgen begynner det å bli varmere og til helga blir det hett, fuktig og den kombinasjonen gir gjerne dårligere luftkvalitet også. Tross alt befinner vi oss midt i en storby. Når varmen øker, blir det å finne parker, grønne lunger og skygge, og når det blir for varmt kryper vi innendørs - undergrunnen, kjøpesenter, museum osv. Så stikker vi hodet fram igjen når det verste er over...

Gelaterie Pierino, nydelig hjemmelaget gelato / iskrem

Vel, tilbake til Little Italy / Petit Italie. Planen er å ta Metroen opp, rusle litt rundt, spise is og få oss en god pizza eller pastarett til lunsj eller middag, alt etter hvor lenge vi bestemmer oss for å være.


Allerede på 1600-tallet kom de første Italienske innvandrerne til Montreal. Det var håndverkere, handelsmenn og soldater. Utover 1800-tallet kom det også en god del Italienere som bare skulle være en kortere periode som gruvearbeidere og jernbanearbeidere. Etterhvert kom det flere som bosatte seg fast og de hadde med seg koner og barn. Nå begynte de å bosette seg i et område nord i byen, og sakte, men sikkert ble "Little Italy" til. Også på 1900-tallet, og spesielt etter 2. verdenskrig, har det kommet mange italienere til Quebec og mange av dem har slått seg ned i Montreal. Selv om langt fra alle har slått seg ned i dette området, er det fremdeles "Little Italy" som omtales som "Hjertet av Italia".  I dag er dette et trivelig område med små butikker, kafeer, restauranter, god atmosphere, byens største "Farmers marked" (Og det er STORT, for stort sett for oss) og Gelato - italiensk is!

Metro De Castelnau

Du kan starte turen med å ta Metro til De Castelnau, Jean Talon eller Beaubien. Fra de to første går du sørover, fra den siste nordover. Hvordan du vet om du går Sør eller Nord? Er gatenumrene synkende går du sørover. Det gjelder alle gater som går Nord - Syd. Gater som går Øst-Vest starter på 0 ved St.Laurant, så stiger numrene jo lenger unna St.Laurant du kommer. Men det gjelder på begge sider, derfor finner du adresser av typen 100 gate X, est og 100 gate X ouest.  Well, vi tok metro'n til De Castelnau og gikk sørover på St.Laurant.




Fargerike hus eller fargerike utvendige trapper er et veldig vanlig syn både i Little Italy og andre deler av Montreal. Dette har vært bydeler hvor folk ikke har vært veldig rike, og det å bygge trappene utvendig var en måte å både spare plass og oppvarming på. Det er utrolig sjarmerende, men ikke bare enkelt om vinteren når kulda setter inne og trappene dekkes med snø og is.


Fotballinteressen er stor i denne delen av byen, og det er kort mellom plasser med muligheter til å samles for å se VM som nå pågår. Dessverre er ikke Italia med denne gangen, synd for oss turister også det, for stemningen hadde vært magisk her om de hadde vært det. Men VM er populært her likevel, og man heier på alle, unntatt Sverige...   "Heia alle sammen, unntatt Sverige" (For ikke-fotballinteresserte: det var Sverige som sørget for at Italia ikke kom til VM)



Har du smakt iskrem / gelato (det er nemlig viktig å påpeke at vi egentlig snakker om gelato, ikke "vanlig" iskrem) med Sitron og Basilikum? Det hørtes så rart ut at jeg bare måtte smake. De to første skjeene var litt merkelige, men så begynte det å bli virkelig godt. Hjernen måtte bare vende seg til at det var is, ikke pasta... 

Parc Dante

Montreal er full av parker og grønne lunger, og Little Italy er ikke noen unntak. Her kan man kjøle seg ned litt i skyggen, drikke litt vann eller spise litt medbragt mat. Enten man har det medbragt hjemmefra eller har plukket opp noe underveis. Vi bare slappet av litt i skyggen før vi gikk videre for å finne en plass å spise lunsj. Kan jo ikke forlate området her uten å spist pizza eller pasta. I alle fall mente familiens yngste det.

Boulevard St.Laurant

Madonna della Difesa Church


Hjem igjen tok vi bussen. Buss 55 går hele veien ned til sentrum. Den går St. Laurant opp og Clark ned igjen. Bussen er ganske travel, men det er en fin og billig måte å få sett seg om det også.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar