søndag 12. mai 2013

Biodôme - Naturmuseum i velodromen fra Sommer-OL i 1976

Metro, den grønn linje, til Viau  og da er du rett ved Biodôme.

Sommer-OL i Montreal i 1976 var et gedigent underskuddsforetak, så stort at byens innbyggere i nesten 30 år måtte betale ekstra skatt for å få betalt regningen....

Men etterbruken av anleggene er et eksempel til etterfølgelse også økonomisk.  Sykkelvelodromen er ombygd til et interessant naturmuseum med fire forskjellige øko-systemer, Biodôme.


Biodôme er en ypperlig plass å tilbringe noen timer når været tilsier at innendørsaktiviteter er bedre enn å være utendørs.  Og på dag to av det som skulle bli sommerens første hetebølge, valgte vi å dra ut til Olympiaparken for å nyte noen litt kjøligere og et nesten like varmt klima.  Et tips om du skal besøke Biodôme midt i uka om sommeren, er å gjøre det før Summer Camp-sesongen starter ved skoleslutt, sånn rundt 23.juni.  Da kan det nemlig til tider være veldig fullt og veldig vanskelig å få sett noe.    Drar du likevel ut i denne tiden, så er mandag muligens den dagen det er minst camp-besøk og jeg anbefaler å være der når det åpner for å få litt forsprang.  Helgene er også kanskje bedre enn uka.

Det koster rundt 20$ for voksne og 10$ for barn mellom 5 og 17 år og rundt 50$ for familie (2 voksne og 3 barn)  Men det er andre interessante ting å gjøre der ute også, som f.eks å besøke den botaniske hagen og det olympiske tårnet - og da kan man spare ganske mye på å kjøpe billetter til alt på en gang.  Billettene må  brukes innen en måned fra de ble kjøpt.

Biodôme er best når man har god tid.  Man bør beregne en to-tre timer, minst.  Du kan ta så mye bilder du vil så lenge du ikke bruker blitz, det er ikke lov å ha mat med inn på museumet, men du kan spise utenfor og du kan gå ut og inn hele dagen.  Det er kafeteria der, ikke spesielt bra, men det går an å få stagget den verste sulten og få noe å drikke - om man ikke har valgt å ta mat med seg.

Det første økosystemet vi tok for oss var den tropiske regnskogen.


I regnskogen er det varmt og fuktig og det dugger både på briller og kameralinser med en gang man kommer inn.  Her er det dyr, fisker og fugler og mye natur både å se og høre på.

 

 
Det neste økosystemet er Laurentian Lønneskog og der treffer man dyr som er mer kjente for oss:  Oter, bever, gaupe...



St.Lawrence gulfen er kanskje mitt favorittområde.  Jeg synes det er herlig å bare sette meg ned og kikke på fiskene som glir fram og tilbake og på endene som plutselig dykker ned etter mat.  Herlig og beroligende.




Tilslutt kommer vi til det som kanskje er høydepunktet for ungene, Labradorkysten og de Sub-antartiske øyer med pingviner og andre tøffe fugletyper som man også kan sitte lenge å se på.




Nede i kjelleren ved garderoben finner man et lite museum med forskjellige aktiviteter som familiens 11 åring i alle fall setter pris på.  Her kan man lukte, se på, kjenne på og lære litt mer om forskjellige dyr og planter.  Vi voksne begynte vel å bli litt slitne nå, men vi måtte ta turen innom uansett.  Og det er verdt besøket.  Museumet er inkludert i billettprisen. 



Det var virkelig herlig med en innendørsdag midt i heten!  Vi nordmenn drømmer gjerne om varme dager og 30 grader pluss høres fristende ut.  Det er det også, men ikke alltid midt i en storby når luftfuktigheten er høy og luftkvaliteten begynner å bli litt ubehagelig.  Da kan det være deilig å bruke dagen inne og heller nyte den varme kvelden på en eller annen koselig fortausrestaurant eller ved et svømmebasseng om du finner det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar