søndag 12. mai 2013

Sommer-skøyting på Atrium Le1000

Har jeg sagt at vi var på vei inn i sommerens første hetebølge?  Eller ikke bare på vei inn, vi var der!  Jeg må bare innrømme at jeg ikke er særlig glad denne heten, men heldigvis er det mye en kan gjøre for å komme seg unna, mange muligheter for innendørs aktiviteter.  Dessuten hadde The Weather Network lovet at dette skulle være den siste dagen av denne hetebølgen, så snart var det tilbake til det mer normale.

Hva gjør man så når det nærmer seg 40 effektive grader ute og luftfuktigheten  ligger som et kvelende teppe over det hele?  Da er det ikke nok med is i colaen!  Vi ville gå på skøyter!


Midt i byen ligger Atrium Le 1000 - Le 1000 etter gateadressen 1000 De La Gauchetière.  Et par gater nedenfor Rue Ste.Cathrine sånn omtrent på Peel, finner du den veldig lett gjenkjennelige bygningen som også er Montreals høyeste.  Buss 36 stopper rett på nedsiden, Metro-stasjonen er Bonaventure på den oransje linja.  I tillegg er bygningen tilknyttet Undergrundsbyen som i seg selv er kjekk å ha når temperaturen stiger om sommeren eller synker om vinteren.



Undergrundsbyen var den veien vi valgte da vi dro til skøytebanen.  Vi tok den grønne linja til Mc Gill og gikk mot Place Villa Maria forbi butikker og restauranter, gjennom jernbanestasjonen (som også ligger under jorda) og mot Bonaventure Metrostasjon til vi kunne følge skiltene mot Atrium Le 1000.  Skøytebanen åpnet ikke før litt utpå dagen, så vi hadde god tid.


Når jeg sier "vi" er det en sannhet med visse modifikasjoner, eller kanskje stemmer det som jeg lærte på et seminar nå nettopp: "Vi" betyr veldig ofte "de andre"....  Jeg går ikke på skøyter.  Jeg tar meg heller av kaffedrikking og fungerer som oppbevaringsvakt.  Jeg har tilbragt mange timer ring-side mens resten av familien har gått på skøyter og det var herlig å være på plass igjen.

Ikke la dere lure av mitt heller lette og sommerlige antrekk...  Det er faktisk ganske kjølig å sitte rett ved isen, så det er nødvendig med en ekstra jakke og gjerne noe å sitte på også.  Rundt rinken er det flere "boder"  hvor man kan få kjøpt mat og drikke og det er også lov å ha med seg medbragt, men det gjorde vi ikke denne gangen. Jeg synes det er herlig å sitte her og se på de som går på skøyter, lese avisa, skrive kort..

Med materialforvalteren trygt plassert med kaffekruset på utsiden av plexiglass-veggen var det tid for familiens to sprekeste å bevege seg på innsiden. Det går an å leie både skøyter og hjelmer, men vi nøyde oss med skøyter og valgte å bruke våre egne sykkelhjelmer.  Det er ikke påbudt med hjelm, men etter å sittet her for noen år siden og sett (og hørt) en bekjent av familien smelle hodet i isen med påfølgende hjernerystelse, har hjelm blitt en fast del av antrekket i vår familie. Man kan også leie lockere til å låse inn klær og verdisaker om man ikke har medbragt anstand. 


 Det var herlig å komme inn og kjøle seg ned litt og for oss som har bodd her og vært her mye, er det jo alltid spesielt å være tilbake og mimre litt i tillegg til alt annet.  Noen ganger kan det være veldig fullt her, men denne dagen var det stille og fint.  Nesten litt for stille kanskje.  Men selv når det er mye folk går det greitt, og vaktene styrer det hele med bestemt hånd.  Og selv om mange canadiere er født med skøyter på beina og omtrent fått det inn med morsmelka, er det mange i alle aldre som tøffer seg opp og prøver dette for første gang.  Jeg satt og beundret noen ungdommer som tydelig ikke hadde hatt skøyter på beina før og det står stor respekt av å prøve.  Det er forresten stativer som nybegynnere og andre som ikke er helt stødige på skøyter kan bruke og støtte seg på, og er det kapasitet, så går det an å leie sin egen instruktør også.




Det som er viktig å være klar over, er at alle må skøyte i samme retning.  Det styres av vaktene og etter en stund blåses det i fløyta og det blir gitt tegn til at nå går vi andre veien.  Det er forresten helt vanlig på flere av utendørsbanene om vinteren også.

Priser:
Voksne 7,5$
Barn under 12 år, 5$
Familie: 20$ (to voksne, to barn)
Skøyteleie: 7$
Hjelmleie: 1$
Locker: 3 - 5 $

Når du har betalt kan du skøyte så lenge det er åpent, men sørg for å få stempel om du går ut slik at du kan komme inn igjen. Åpningstider er fra rundt kl. 11.00, men i helgene er det vanligvis reservert for yngre barn i følge med foreldre den først timen.

Isen prepareres med jevne mellomrom.  Da må alle forlate isen og enten vente inne på området eller man kan går på utsiden og teste ut hva restaurantene har å by på, eller bare følge med på Zambonien som "vasker isen" som husets yngste pleide å si for mange år siden. 


Det var herlig og befriende å gå på skøyter, vi koste oss skikkelig.  Men det er ikke til å legge skjul på at isen bærer preg av sola som skinner inn gjennom glass-taket og av den høye varmen utendørs, så fullt så god som vinter-isen, er den ikke.  Den blir både våt og litt mykere enn når det er kjøligere ute.  Men herlig, det er et flott tilbud å kunne gå på skøyter midt på sommeren enten det er for å slippe unna varmen eller som en kjekk aktivitet for store og små.  


Vi hadde en herlig dag på og ved isen.  Dessverre ble den litt kortere enn planlagt etter at familiens overhode trodde han var yngre enn han er og prøvde seg på noen krumspring som ikke gikk så godt overens med den myke delen av isen...  Sist han prøvde seg på noe lignende, ente det med lårhalsbrudd.  Denne gangen gikk det heldigvis langt bedre. Han ble øyeblikkelig tatt hånd om av en av vaktene. Iherdige protester og "Neida, dette går bra", ble bestemt overhørt og han ble stripset profesjonelt sammen og fikk beskjed om at dette burde noen se nærmere på.  Sykehusets "Emergency"-klinikk var det neste.


Det finnes legeklinikker rundt omkring som man kan oppsøke om slike ting skjer, men de stenger gjerne tidlig og de tar bare et visst antall pasienter i løpet av dagen.  Det er flere sykehus med emergency-avdelinger som man kan oppsøke uten avtale hele døgnet.  Det kan være lange køer, men det er vel vi nordmenn vant med fra legevaktene så vi klarer det.  Mitt tips er likevel å unngå Montreal General.  Vet du ikke hvor du skal dra, kan du ringe 811 til Info-Santé hvor en sykepleier kan gi deg råd både om hva du kan gjøre og hvor du kan henvende deg.  Der kan du få hjelp både på fransk og engelsk.  (Må ikke forveksles med nødnummeret som er 911).  Du vil antageligvis bli spurt etter" Medicare card", men da må du bare si at du er på besøk / turist. 

Vel, vi fikk i alle fall testet at alt fungerte.  Sykehuset skrøt av førsthjelpen han hadde fått på skøytebanen, ventetiden var ikke altfor lang og tre sting rikere og 900$ fattigere kunne han forlate sykehuset noen timer etter uhellet.  Pengene fikk vi tilbake fra Europeiske reiseforsikring i løpet av noen dager, så vi var veldig fornøyde med det også.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar