søndag 12. mai 2013

Walking around town - dagens rusletur i Montreal sentrum

Down Town, hockey og kirker...  


Vi er veldig glade i å være turister til fots.  Å bare rusle rundt og kikke på omgivelser og bygninger og andre ting som dukker opp, nesten uten mål og mening, er herlig.  Det er en utmerket måte å se seg om på.  I dag hadde vi bestemt oss for å ta oss en tur i Down Town området.

Montreal er en fin by å ta beina fatt i, og det er en by hvor det alltid er folk ute og går.  Sentrum er kompakt og det er ingen plasser hvor det er farlig å bevege seg, men litt sunn fornuft er det alltid lurt å ta med.  Bortsett fra det, er det bare å spenne på seg gode sko, hatt og solbriller om været tilsier det og ei flaske vann om det er riktig varmt.  Ikke glem solkrem om du ikke passer på å tilbringe nok tid i skyggen!

Med familiens 11 åring plassert på Summer Day Camp var det bare å legge i vei for oss voksne.  Går du litt utenfor sentrum er det ingen problemer å gå med barn, du finner parker og lekeplasser med ikke for store mellomrom, men akkurat midt i sentrum er det kanskje ikke like interessant for de yngste.  Når det er sagt, går det selvfølgelig alltid an å lage det interessant for dem også, om man vil og planlegger litt.

Her er en oppsummering av en god dags rusletur i Montreal sentrum en mandag i juni.

Vi startet med frokost på Mikes, corner Ste Cathrine og Cresent, nærmeste Metro er Guy Concordia eller Peel. Jeg har sagt det før: Å gå ut å spise frokost er noe av det vi liker aller best å gjøre når vi er i Montreal.



Etter en god frokost gikk vi videre østover på Cathrine et par kvartaler til Rue Stanley for å gå innom Chapter bokhandel på hjørnet for å se om vi fant oss litt lesestoff og en guidebok.  Selv om vi akkurat hadde spist frokost, bestemte vi oss for å ta en kopp kaffe på Starbucks i annen etasje mens vi sjekket guideboka.


Det er faktisk ganske koselig å sitte der å kikke ut vinduet og eller kose seg med en bok og en kaffe, eller en is-te for den saks skyld. Det er ikke så mange bord der, så det blir fort fullt.  Finner du en ledig plass, er det en av de kafeene i sentrum som jeg liker best å sitte å slappe av med en kaffe og noe å lese på eller skrive på eller taste på - alt etter hva som passer.  Er du heldig å finne et vindusbord kan du samtidig følge med livet på gata. (2017: Chapters her på Ste Cathrine er lagt ned)


Fra Chapters gikk vi ned Stanley til Windsor station og fant ut at vi "måtte" gå bortom Centre Bell for å kikke på uteområdet ved hjemmearenaen til byens stolthet: Montreal Canadians.  Senere på turen vår ble det en del kirker, og hockey er vel kanskje den største religionen her i byen...


Ta en stopp her, les litt på informasjonen, studer gamle helter og gamle minner som fansen fremdeles lever på.  Dette området ble laget i forbindelse med Montreal Canadians 100 års jubileum i 2009.  Dessverre sier ryktene at plassen kommer til å bli revet igjen fordi det skal bygges høyhus her. (2017: Det har blitt gjort, så plassen finnes ikke lenger. Men Bell Center kan være verdt et besøk likevel)

Denne dagen var verken Centre Bell eller suvernirbutikken åpen, men begge deler kan være verdt et besøk om det passer sånn.


Neste steg var å gå østover igjen på L'avenue des Canadiens-de-Montréal - gata som fikk sitt navn i forbindelse med 100 års jubileumet. Hockey er stort i Montreal - det er det ingen tvil om.

Nederst på Stanley ligger St. George's Angelican Church (1870).  Kirken er absolutt verdt et besøk.  Vi gjorde denne turen på en en mandag og da var kirken stengt, så vi nøyde oss med å kikke fra utsiden. Dessuten hadde vi allerede hatt et langt stopp ved Bellsenteret, så vi hadde ikke det helt store behovet for en stopp allerede nå.


Rett over gata fra kirken kommer vi til  Place du Canada- en liten grønn lunge midt i byen.  Parken i seg selv er ikke så spennende, men det er en fin plass å få litt skygge og litt grønt gress under beina på en varm dag. Hadde det vært en uke senere, er plassen vært full av folk som feiret Canadas nasjonaldag.


Montreal har ingen stor skyline, men noen skyskrapere er det, og de fleste av dem ligger i området som vi rusler rundt i denne dagen.  Den høyeste av skyskraperne er Le 1000 De La Gauchetière, gjerne omtalt som Le 1000,  som bl.a huser en innendørs skøytebane, restauranter, butikker og kontorer.  Høyere enn dette er det ikke lov å bygge i Montreal.


Fra Place du Canada gikk vi videre på Boulevard René Lévesque.  Der fant vi dagens andre kirke og denne gangen gikk vi inn.  Det var den fantastiske Cathédrale Marie-Reine-Du-Monde (Maria, Verdens dronning).  Katedralen stod ferdig i 1872 og er en replika av Peterskirken i Roma.  Den er nøyaktig 1/3 del av størrelsen på Peterskirken og har en ganske interessant historie som absolutt er verdt et besøk.


Da vi kom inn i kirka var det messe, så vi satt oss rolig ned bakerst og nøt roen og stemningen fram til messa var over.


Kontrasten mellom gamle og rolige kirker og travle gater og nye skyskrapere er stor, men nettopp det gjorde at det ble en riktig fin sightseeingtur.


Vi fortsatte østover på  Blvd. René Lévesque på asfalt langs forretningsbygg og kontorbygg, mer kontorbygg enn forretninger forresten.  I dag ligger denne gata et kvartal sør for hovedgata, Ste. Cathrine Street.  En gang i tiden var dette "toppen" av byen og på 454 West, dukket det opp enda en kirke på høyre side.  Selv om den er stor, er det ikke så enkelt å få øye på den med en gang.  Men ser du den, er den absolutt verdt et besøk.  

St.Patrick's Basilica ble åpnet i 1847 og ble bygget for og av den stor gruppen med irske immigranter som hadde kommet til Montreal på denne tiden.  Den gangen lå kirken slik til at man kunne se utover hele Montreal by.  I dag har byen vokst i alle retninger, så nå ligger mesteparten av bysentrum ved siden av og overfor kirken.  Denne kirken har blitt utnevnt til Historisk Minnesmerke både i Quebec og i Canada.


Vi tok en tur inn, satte oss på en benk og beundret atmosfæren og arkitekturen.  Det var en perfekt sightseeingdag for det var nesten folktomt og vi kunne virkelig nyte kirken i fred og ro.  Denne kirken har en veldig spennende og ganske annerledes innendørs arkitektur.  Det er en stor steinkirke på utsiden med mange lekre treutskjæringer på innsiden.


Etter St. Patrick's ruslet vi et par gater videre østover før vi gikk opp på Rue Ste. Cathrine.  Hadde vi fortsatt videre øst, ville vi begynt å nærme oss Gamlebyen, men det var ikke målet for denne dagen.  I dag var det Down Town som stod på programmet.

Ste. Cathrine er byens travleste handlegate og midt i denne handlegata ligger det flere interessante kirker. Det er flotte bygg med interessante historier.  Da de ble bygget, var kirkene svært viktige for byen, ikke bare pga religionen, men fordi de ofte gjorde viktige jobber for samfunnet, kanskje spesielt for alle immigrantene.

St.James United Church var en gang i tiden en svært viktig institusjon for den fargede delen av befolkningen, mange av disse trengte virkelig en hjelpende hånd.


I dag ligger kirken flott og synlig til ved handlegata, men sånn har det ikke vært bestandig.  I mange år har kirken ligget bak forretningsbygninger og først i 2004 ble den "funnet fram" igjen.  Kirken blir nå sakte, men sikkert restaurert for penger som samles inn, bl.a ved hjelp av donasjoner fra dem som besøker den.  Slipp et par dollar eller fem i boksen før du går ut av den igjen!


Montreal har haugevis av gode restauranter, men av og til er det greitt å gjøre det litt enkelt (og billig).  Langs Ste Cathrine har omtrent hvert kjøpesenterområde sin egen "Food court" - dvs et område med mange "boder" med all verdens mat og et stort område med sitteplasser i midten eller rundt.  Det er absolutt et godt alternativ når man vil ha litt brukbar mat i full fart og ikke minst når familiens medlemmer ønsker seg forskjellig mat.  Det var lunsjtid og vi tok et lite stopp på en av disse plassene før vi ruslet videre.



Vi gikk videre vestover på Ste Cathrine, opp Peel og et lite stykke langs Maisonneuve før vi gikk opp på den mest fasjonable gaten, Sherbrooke Street.  Nå var vi virkelig midt i den travleste delen av Montreal Down Town.  Her kan man virkelig vindusshoppe!





Nå hadde vi vært ute og gått noen timer og tanken på en ettermiddags-øl begynte å friste, og vi visste akkurat hvor vi skulle gå....   Langs Sherbrook gikk vi vestover bort til Cresent Street, en flott, sjarmerende, men veldig turistifisert gate med eksklusive butikker øverst og restauranter og pubber lenger nede.  Den er verdt et besøk!



Vi var målbevisste og gikk rett ned til den norskeste av de irske pubbene i Montreal, Hurleys Irish Pub.  Det er her Norskeklubben har sine treff hver første tirsdag i måneden (unntatt juli og august) klokken 1730 i sitt faste hjørne.  Men denne dagen var det mandag og klokken var litt over tre, det var sol og sommer så vi valgte patioen.  Her kan du få enkle pub-retter eller bare en øl eller to.  Nå var vi omtrent der vi startet turen og vi hadde en drøy times tid før vi måtte gå videre for å hente 11 åringen på camp.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar